4142, або Нова етика для колекторів

08.04.21

Відтепер – ні погрозам та шантажу!

7 квітня Президент України підписав антиколекторський законопроєкт №4142 – “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості”.

Що це значить?

Як правило, обов’язки боржника перед кредитором виникають при простроченні заборгованості. Тоді у справу вступають колекторські компанії, які починають влаштовувати “терор” як самому боржникові, так і третім особам (рідним, знайомим, сусідам та навіть колегам по роботі).

“За минулий рік було подано понад 2 тисячі скарг на протиправні дії колеторських компаній. Проте реально потерпілих, які піддалися тиску, шантажу, погрозам та обману з боку умовних колекторів набагато більше”

пояснює юрист Міллер, юридична компанія Natalia Baranova.

За новим законом, колекторські компанії більше не зможуть вам перманентно телефонувати та вимагати повернення коштів.

“Правовий механізм діяльності колекторних компаній, кредитодавця, споживача та третіх осіб, безумовно, потребував свого врегулювання на законодавчому рівні. Тепер же ми маємо чітке та прозоре розуміння того, як мають взаємодіяти вищевказані суб’єкти. Крім того, з’явилося більше важелів впливу на ті колекторські компанії, які насправді вчиняють дії, що підпадають під ознаки кримінального правопорушення” 

одає Наталія Баранова.

Тож як регулюватиметься діяльність колекторів?

Відтепер колекторська компанія – це юридична особа, включена до спеціального реєстру, яка в інтересах кредитодавця та/або нового кредитора має право здійснювати врегулювання простроченої заборгованості.
Колекторська компанія має узаконити свою діяльність шляхом реєстрації та внесення відомостей до відповідного реєстру з вільним доступом. Обов’язок його ведення покладено на Національний банк України.

Банкам та іншим фінансовим установам заборонено колаборацію з колекторськими компаніями, не внесеними до реєстру.

Таким чином, кожен зможе перевірити легітимність колекторської компанії, з якою має справу.

А що, вже не можна?

Відтепер колекторам ЗАБОРОНЕНО:
– здійснювати обробку персональних даних третіх осіб, які не надали на це згоди;
– здійснювати обробку даних про споживача, зокрема, щодо: графіка роботи, місця та часу відпочинку, інформації, розміщеної в соціальних мережах, стану здоров’я, фото та відеоматеріалів із зображенням споживача, його близьких, третіх осіб;
– здійснювати дії, що зазіхають на особисту гідність, права, свободи, власність споживача, інших осіб, ставлять під загрозу їх життя, здоров’я, ділову репутацію, а також використовувати погрози, шантаж, – вчиняти інші незаконні (неправомірні) дії;
– взаємодіяти у період з 20 до 9 години, а також у вихідні, святкові і неробочі дні;
– взаємодіяти більше двох разів на добу;
– вимагати від споживача, його близьких осіб, представника, роботодавця, інших осіб прийняти на себе зобов’язання щодо простроченої заборгованості;
– вчиняти дії, що завдають шкоду репутації, у тому числі – діловій, споживача, інших осіб або погрожувати вчиненням таких дій;
– вимагати погашення заборгованості в інший спосіб, ніж передбачено договором про споживчий кредит або законом.

Куди скаржитись, якщо колектори дістали?

Передусім, ви маєте право звернутися до НБУ щодо недотримання етичної поведінки.

НБУ уповноважений розглядати подані звернення. А також – здійснювати перевірки належності заходів, що вживаються кредитодавцем, новим кредитором або колекторською компанією щодо врегулювання простроченої заборгованості.

Якщо до колекторської компанії два та більше рази протягом року застосовуються заходи впливу, це є підставою виключити відомості про неї з реєстру.

Найважливіше, що підписаний президентом закон передбачає заборону колекторам вдаватися до протиправних дій:
– погрожувати, шантажувати боржників;
– вводити їх в оману про розмір боргу;
– здійснювати дії, що зазіхають на особисту гідність, права, свободи, власність боржника, його близьких осіб.

Якщо щось із переліченого колектори застосували до вас, ви маєте право письмово звернутися до Омбудсмена з прав людини або відстоювати свої інтереси в судовому порядку.

Пам’ятайте, що свої права можна і треба захищати!